Search

SSC CGL Tier :1 DAY - 1 Detailed Analysis and Solution.

Hello aspirants !!! Here we are discussing  the questions asked (memory based)on the first day of SSC CGL Tier : 01

The first session of the Common Graduate Level (CGL) examination of the Staff Selection Commission (SSC) was conducted from 10:00 am to 11:15 am today, August 27, 2016.SSC CGL examination for the first time is being conducted online.

Exam was easy but the server for the online exam was slow. It took time to load the next question.


Intelligence and Reasoning:


Topic
No of Questions
Level
Syllogism
1Easy
Matrix
1Easy
Non Verbal (1Fig. was of water Image)
2Easy
Odd one out
2Easy-Moderate
Direction Sense Test
1Easy-Moderate
Analogy
1Easy-Moderate
Series
10Easy-Moderate
Total 
25Easy-Moderate


Q1.  Which answer figure will complete the question figure?


Solution:   Option is the correct match.

Q2. Directions: Two/ three statements are given followed by four conclusions I, II, III & IV. You to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which one of the given conclusions is definitely drawn from the given statements.

Statements: I. All minutes are seconds.

II. All seconds are days.

III. No day is night.

Conclusions: I. Some seconds are minutes.
II. Some days are seconds.
III. No night is day.
IV. All minutes are days.


(a) Only I follows (b) Only I and II follow
(c) Only III follows (d) All I, II, III & IV follow

Solution:  Here from the statement all the 4 conclusions follow. Hence (d)

Q3.  64 : 144 :: 256 : ?
(a) 16 (b) 32
(c) 400 (d) 336

Solution:  82 : 122 : :162 : 202   so the answer is 202  = 400


Q4. ACEG : ZXVT :: HJLN : ?
(a) QOMK (b) SRPO
(c) RPNL (d) SQOM

Solution:  write down the positional values

1 3 5 7 : 26 24  22 20  (sum of 1st , 2nd , 3rd and 4th of both terms are 27)

so, HJLN : ____     >>  8 10 12 14 : 19 17 15 13   Hence it should be - S Q O M


Directions (5-12):  Find the missing letters/number from the given responses.
Q5. 167, 146, 119, 102, ?
(a) 99 (b) 74
(c) 79 (d) 101

Solution: (132 - 2) , (122 + 2) , (112 - 2) , (102 + 2) , (92 - 2) i.e 79


Q6. 5, ?, 23, 47, 95, 191 .
(a) 13 (b) 10
(c) 17 (d) 11

Solution:  the sequence follows : 2n+1  i.e. every next nos is 1 more than twice of its value. so the missing nos will be  : 2*5 + 1 = 11


Q7. A, P, C, Q, E, R, G, ?, ?
(a) SI (b) HI
(c) IS (d) TJ

Solution: There are 2 series : A - C - E - G - I  and P - Q - R - S so it is   (a) SI


Q8. FLU, GMV, HNW, IOX, ?
(a) JPY (b) WYP
(c) WPY (d) JPW

Solution: Increment are consecutive alphabets : JPY


Q9. 2, 5, 9, 19, 37 ?
(a) 73 (b) 75
(c) 76 (d) 78

Solution: Alternate terms : 2n+1  and 2n-1  so it is  37*2+1 =  75


Q10. ACE, GIK , BDF, ?
(a) JHM (b) HJI
(c) HJL (d) MJH

Solution: A B C D E F G H I J K L

 
Q11. WBP, SGM, OLJ, ?
(a) NPH (b) KQG
(c) LPG (d) MQC

Solution:  W (VUT) S (RQP) O (NML) K    as first term starts from K so it will be KQG

also ,  B (CDEF) G (HIJK) L (MNOP)Q    and  P (ON) M (LK) J (IH) G

 

Q12.  1, 4, 10, 19, 31, ?

(a) 46 (b) 50 (c) 55 (d) 43

Solution:   differences are::  3 ,6 ,9 ,12 so the next diff is 15 and the term : (31+15) = 46

Directions (12 – 13) : Find the wrong number in the series?
Q12. 2, 5, 12, 26, 58, 121,

(a) 5 (b) 12 (c) 26 (d) 58

Solution: 2, (2*2+1) 5, (5*2+2) 12, (12*2+3) 27, (27*2+4) 58, (58*2+5) 121   so its  (c) 26


Q14. Which is the mirror image of WATERFALL ?


Solution: D is the Mirror image : WATERFALL : 


Q15. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word? PRONUNCIATION

(c) Pronoun (d) Protect(a) Proud (b) Natural

Solution:  Only " Pronoun" can be formed

Q16. In a certain code, PRODUCTIONS is written as QQPCVBUHPMT. How is ORIENTATION written in that code?

(a) PQJDOVBSJNO (b) PQJDOUBUJPO (c) PSJFOVBSJNO (d) NESHFMVBSJNO

Solution:  P(Q)R(Q)O(P)D(C)U(V)C(B)T(U)I(H)O(P)N(M)S(T)

so  :  O (P) R (Q) I (J) E (D) N (O) T (S) A (B) T (S) I (J) O (N) N (O) : PQJDOSBSJNO


Directions (17-19): Select the one which is different from the other three responses.
Q17. (a) Mizoram (b) Sikkim (c) Kohima (d) Manipur

Solution:  Kohima is the capital city of Nagaland. Rest are States.

Q18. (a) Amoeba (b) Bacteria (c) Germs (d) Microbes

Solution: Bacteria, germs and microbes are general terms while amoeba is more specific.

Q19. (a) 81 : 243 (b) 16 : 64  (c) 64 : 192 (d) 25 : 75
Solution:   2nd nos is thrice the 1st nos except  (b) 16:64


Q20.
If you are facing north- east and move 10 m forward, turn left and move 7.5 m, then you are
(a) North of your initial position
(b) south of your initial position
(c) east of your initial position
(d) 12 m from your initial position

Solution:   From complex nos concept : His position is  (10 - 7.5)/root2 + i(10 + 7.5)/root2

=  1.7 + i12.3    =  |12|m approx

21. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. CONSIDERATION

(a) CONSIDER (b) CONCERN (c) NATION (d) RATION

Solution:  As there is only 1 C   so CONCERN cannot be formed


Q22. If a mirror is placed on the line AB, then which of the figures is the right mirror image of the question figure?

Question Figure :


Answer Figure :


Solution:  Fig (B) is the mirror image  

Q23. Directions: In question, which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Sapling 2. Tree 3. Plant 4. Seed
(a) 1, 3, 4, 2 (b) l, 4, 3, 2
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 1, 3, 2
Solution:    Seed = Sapling  -Plant -  Tree


Q24.

Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).



Solution:   Nos of  circles increases in every next fig , so its (b) with 2 in circles inside dotted one.


Q25. A word is represented by only one set of number as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets by two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘R’ can be represented by 02, 10, 31, etc. and ‘O’ can be represented by 56, 67, 75, etc. Identify the set NOT for the word PENT.

                                  Matrix-I

 (1) 95, 00, 33, 79 (2) 69, 34, 04, 87 (3) 57, 02, 34, 87 (4) 78, 42, 11, 58

Solution:
 
E = 00, 13, 21, 34, 42

N=04, 11, 22, 33, 40
P= 57, 69, 78, 86, 95
T= 58, 65, 79, 87, 96



General Awareness:



TopicNo Of QuestionsLevel
History
4Moderate
Geography
1Moderate
Polity
3Moderate
Economics
3Moderate
General Science (Chemistry)
3Moderate
Current Affairs
3-4Moderate
Total25Moderate


Q1. What is Zeolite ?

Answer: Zeolites are hydrated aluminosilicate minerals made from interlinked tetrahedra of alumina (AlO4) and silica (SiO4).


Q2. Siachen glacier dispute is between which two countries?

Answer: India and Pakistan


Q3. Kakori conspiracy took place in which year?

Answer: 1925


Q4. First Woman governor of Independent India?

Answer: Sarojini Naidu


Q5. Components responsible for acid rain?

Answer:Sulfur dioxide and nitrogen oxides


Q6. How many member need to start the proceeding of the houses of parliament?

Answer: One-tenth of the total number of house


Q7. Bubbles from liquid are formed due to?

Answer:Surface Tension


Q8. Highest source of air pollution in the world?

Answer: Carbon monoxide.


Q9. The highest number of gold deposits found in which desert?

Answer: Gobi Desert


Q10. CAG does not audit which of the below mentioned –(State govt. accounts. Central government accounts, Local bodies, government run companies)?

Answer: Local bodies


Q11. Which state has more literacy - Punjab, Mizoram, Maharashtra, Odisha?

Answer: Mizoram,


Q12. Headquarter of FIFA?

Answer: Zürich


Q13. Boiling point of water depends on?

Answer: Atmospheric pressure


Q14. Which monument is called dream of stones?

Answer: Panch Mahal


Q15. Who is the author of "A thing of beauty is a joy forever"?

Answer:John Keats


8 Comments 8361 Views
GovJobAdda, Bengaluru 10 months ago
See previous comments 5 of 8 comments

RUBY KOHLI 10 months ago

THANK YOU SIR ,GREAT JOB

- Reply (1)

GovJobAdda, Bengaluru Institute 10 months ago

Welcome ! Please help us promote the website by sharing it with your friends.

- Reply

GovJobAdda, Bengaluru Institute 10 months ago

If you can arrange questions for each shift, we would be glad to solve the papers and upload here.

- Reply (0)

SAIKAT SARKAR 10 months ago

great job sir...best website for all gov job

- Reply (1)

GovJobAdda, Bengaluru Institute 10 months ago

It is just a beginning . Many more features yet to come :)  Keep supporting.
- Reply

Rahul Sharma 10 months ago

Thanx a lot jobadda👍👍it helped us a lot

- Reply (0)

Shambhu sardar 10 months ago

Sir all questions have not here.

- Reply (1)

GovJobAdda, Bengaluru Institute 10 months ago

Hii Shambhu..  These questions are based on memory . If you remember the questions please comment here, we will add them along with the solutions.
- Reply

Email Subscription

Powered By Tinglado LMS
Cookie Policy Privacy Policy Terms of Usage